Európai Unió regionális fejlesztési alap logó
Európai Unió regionális fejlesztési alap logó

Szeretném felhívni a lakosság figyelmét néhány jó tanáccsal arra, hogyan kerülhető el, hogy valaki sértetté váljon. Szoktuk mondani, hogy „alkalom szüli a tolvajt”. Ez a szólás-mondás nagyon sok esetben helytálló. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a lakosság egy része nem teszi meg a tőle elvárható óvintézkedéseket a vagyonbiztonságuk megőrzése érdekében. Számos esetben hagyják értéktárgyaikat vagy kerékpárjaikat lezáratlanul, őrizetlenül közterületen, sőt az sem ritka, hogy gépjárműveiket nyitott állapotban parkolják le, még a járművek ablakait sem húzzák fel. Több esetben előfordul, hogy a nyitott gépjárművekben az indítókulcs is benne van, mely ezáltal könnyűszerrel beindítható, eltulajdonítható.


Nyomatékosan hívom fel a figyelmet, hogy ez esetben a törvény büntetni rendeli az ez irányú magatartást is. KRESZ 41 §. (7) bekezdés: „ A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa”.


Sok esetben elég lenne ennyi óvintézkedés a jogsértés megelőzéséhez. Tisztelettel kérem tehát a lakosságot, hogy saját érdekükben, lehetőségeikhez mérten mindent tegyenek meg avégett, hogy ne váljanak sértetté, áldozattá.


Egy másik témával kapcsolatban is szükségesnek tartom a lakosság tájékoztatását, mely az online térben elkövetett csalás. Sajnos ez az elkövetési magatartás egyre elterjedtebb. Az alább felsorolt jótanácsok megfogadásával és betartásával, jó eséllyel kerülhető el, hogy valaki a csalók áldozatává váljon.

 · Hamis sms
Ne nyisson meg ismeretlen számról sms-ként érkező csatolmányt vagy linket. Ne töltsön le ismeretlen alkalmazásokat!


 · Hamis banki telefonhívás
Ha valaki azzal hívja fel Önt, hogy probléma adódott a bankszámlájával, legyen óvatos! Bontsa a vonalat és vegye fel a kapcsolatot bankjával.


 · Adathalász banki e-mail
Kezelje fenntartással a kéretlen e-maileket! E-mailben érkezett linkekre ne kattintson, felugró felületeken ne adjon meg adatokat!


 · Hamis webáruházak
Kerülje az ismeretlen üzemeltetők webáruházait, ne dőljön be a túlzó ajánlatoknak. Ha eladni szeretne, ne feledje, a vevő fizet, soha nem az eladó!

BANKSZÁMLÁJA VAGY BANKKÁRTYJA ADATAIT SOHA NE ADJA MEG IDEGENEKNEK!

 

Amennyiben úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták vagy megkárosították, tegyen feljelentést személyesen bármely rendőri szervnél vagy telefonon a 112-es segélyhívószámon!

Tisztelettel:
Váradi Miklós r. alezredes
őrsparancsnok

Látnivalók
Smart Önkormányzat applikáció
Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon.


Honlaptérkép   Impresszum   Adatkezelési tájékoztató   Közérdekű adatok   GYIK   Kapcsolódó oldalak  
Az oldal minden tartalma Kisújszállás Város Önkormányzatának tulajdona! Minden jog fenntartva. 2021