Látnivalók

Bárány-kút
Arany János u.
 
Az Arany János utcán található meleg vizű artézi Bárány-kút gyógyító hatású vizet ad. A kutat 2010-ben építették, amikor az Ifjúsági Szálláshely megépítése miatt eredeti helyétől néhány méterrel távolabb helyezték az eredeti kifolyót. Az áthelyezéssel egy időben a Városvédő és -Szépítő Egyesület több civil szervezet, vállalkozás, magánszemély és települési képviselő összefogásával és támogatásával elkészítette az új közkifolyót, a csónakázótó délkeleti oldalán. A kifolyóra Pintér Attila szobrászművész alkotta meg a bárányfejet, a tetőszerkezetet Köllő Miklós vezetésével erdélyi ácsok készítették. Azóta nemcsak hasznos, hanem esztétikus is környezetével együtt e kút.
 

 
 
 
 
Csukás emlékfal
Kossuth Lajos u. 28.

A kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület kezdeményezésére 2019-ben avattuk fel azt Csukás-emlékfalat, mellyel Csukás István Kossuth-díjas író, költő egykori szülői házának helyét jelöltük meg a Kossuth utca 30. szám előtti közterületen. Az emlékfalon két tábla látható. Az Oláh László műköves mester által készített gránit emléktábla jelzi ezután az arra járóknak, hogy városunk híres szülötte ezen a helyen töltötte gyermek- és ifjúkorát, Pintér Attila szobrászművész plasztikája pedig magát Csukás Istvánt és az általa teremtett legkedveltebb meseszereplőket ábrázolja bronzba öntve, örök emléket állítva ezzel nekik.
 

 
 
 
 
Kumánia Gyógy- és Strandfürdő
Rákóczi u. 8-12.
 
A Kumánia Gyógyfürdő Kft. komplett szolgáltatást nyújt vendégeinek, a fürdő mellett szállodát, ifjúsági szálláshelyet, kempinget és gyógyászatot is működtet. A fürdő területén a gyerekeket kül- és beltéri gyerekmedencékkel, csúszdákkal és vízi játékokkal várják,  míg szüleik a szaunákban, gyógyvizes medencékben vagy a pezsgőmedencékben kapcsolódhatnak ki. A fürdőzés mellett egész évben számos programot kínál a fürdő: szaunaprogramok, gasztronómiai és hagyományőrző rendezvények, valamint gyermekfoglalkozások várják az érdeklődőket. A strand területén lehetőség nyílik strandröplabdára, lábteniszre, strandfocira, tollaslabdázásra vagy sakkra, a Csónakázó tavon pedig csónakázásra, valamint vízibiciklizésre is.
 

 

 

 

Kálvin park
Kálvin u.

A Kálvin parkban állt valaha a város első emeletes épülete, az 1976-ban épült református fiúiskola, ahol Arany János is segédtanítóskodott. A magyar iskoláztatásnak és a "Nagy Iskolának" itt emléket állító alkotást Czobor Sándor készítette 1996-ban. Az egykori piactéren kis szoborpark alakult ki az elmúlt években. Itt található a Györfi Sándor alkotta Kun Madonna néven ismert szobor, Illéssy János nagykunkapitány, Kossuth Lajos, Kisújszállás díszpolgára és Gaál Kálmán, a városi egykori polgármesterének bronz mellszobra is.

 

Kálvin park

 

 

 

Bocskai-ház
Bocskai u. 41/6.
 
A régi paraszti építkezés egyik szép példája, amelyben mesterségek műhelyei és időszakos gyűjteményes kiállítások láthatók.
 

 

Bocskai-ház

 

 

 
 
 
 
Papi Lajos Alkotóház
Nyár u. 8.
 
 Az Alkotóház Papi Lajos kisújszállási szobrászművész emlékét és munkásságának egy részét őrzi. Nevét Papi Lajos szobrászművészről kapta, aki ebben az épületben élt és alkotott 1987-ig, haláláig. Itt található műveinek hagyatéka a képzőművészeti gyűjteménye, melynek egy része állandóan megtekinthető az Alkotóház udvarán, valamint a kiállítótermekben. Az épületben látható a kisújszállási Szalma- és Csuhéfonók Baráti Társasága Egyesület egyedülálló Szalmavilág című állandó szalmakiállítása, ahol többek között a Csukás meseszobában szalmából és csuhéból elevenedik meg a népszerű író mesevilága. Az Alkotóház hétköznap tekinthető meg előzetes egyeztetést követően: (59) 328-083.

 
Városháza park
 
A Városháza parkja, a padok, a szökőkút, a Zenepavilon, az árnyas fák beszélgetésre, üldögélésre, kikapcsolódásra csábítanak bennünket.
 
 
 
 
 
Vigadó Kulturális Központ
Szabadság tér 7.
 

Vigadó Kulturális Központ

 
 
 
 
Kiss Tamás szobra
Kálvin u. 1.
 
 
 
 
 
Süsü játszótér
Kisújszállás, Nyár u. 21-29.
 
A Városháza északi oldalán (Rákóczi és Nyár utca sarka) – a gyerekek nagy örömére – a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat (1977-1984) számos szereplőjével találkozhatunk. A minden igényt kielégítő, egyedülálló Süsü játszótéren mindig sok kisgyermekes családdal találkozhatunk. A játszótér Süsü meséjének híres és közkedvelt karaktereit, illetve a meséből készült bábjáték egyes elemeit, díszleteit formázza meg, egy hívogatóan szép mesevilágot, ahová örömmel mehetnek a gyerekek.

susu_4

 
 
 
A Pásztorkodás emlékhelye
József Attila utca és Gyep utca kereszteződése
 

Pásztorkodás emlékhelye

 
 
 
Városházpalota
Szabadság tér 1.

Városházpalota

 
 
 
Református templom
Kálvin utca 1.

Református templom

 
 
 
Piacos fiú szobra
Kálvin utca
 
 
 
 
 
Bagaméri szobor
Szabadság tér 7.
 
A Vigadó előtt találkozhatunk Bagamérivel, a fagylaltossal. A Csukás István Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényében szereplő fagylaltárus bronzba öntött alakja valós személynek állít emléket: Bagaméri Mihály akkoriban árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor Csukás István a gyermekéveit töltötte itt. Az utcaszobor Pintér Attila alkotása, méltón állít emléket a Csukás István által híressé tett kisújszállási fagylaltosnak, akit a róla fennmaradt egyetlen fotó alapján mintázott meg a szobrászművész. Az alkotást 2013-ban avattuk fel a Vigadó Kulturális Központ előtt.

Bagameri_szobor

bagameri_dombormu

Bagameri_szobor_vigado


 

 
 
Pom Pom térinstalláció
Kossuth Lajos u. 1.
 
sukás István legendás mesehőse Pom Pom a Szabadság téri lakótelep emeletes épületei előtt (Kossuth Lajos u. 1.) várja az iskolába igyekvőket Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek installációjában testet öltve, melyet az 1978 és 1981 között készült Pom Pom meséi rajzfilmsorozat mesefigurája ihletett. A művészek nem egy szokványos alkotást hoztak létre, a térinstalláció rozsdamentes krómacélból készült, Pom Pom maga pedig egy négy és fél méteres acéllemezekből álló fán ül. Az alkotás 2016-ban készült el, Csukás István író 80. születésnapra alkalmára.

 
 
 
Süsü Sárkányvár Családi Játéktár
Szabadság tér 7.
 
A Vigadó Kulturális Központ ad otthont a Sárkányvár Családi Játéktárnak, ahol mozgás- és egyéb készségfejlesztő játékokkal várják a kisgyermekes családokat, sőt születésnapi rendezvényekre is kibérelhető a terem. A Játéktár mellett Csukás István kedves mesefiguráival is találkozhatnak a látogatók. Itt kapott helyet ugyanis a „Gombóc Artúr és barátai” című mesekiállítást, mely a kisújszállási születésű Csukás István népszerű mesefiguráit ábrázoló óriásbábokat mutatja be. A bábokkal lehet fotózkodni, a népszerű Csukás-mesékbe pedig bele is olvashatnak.

A Süsü Sárkányvár, valamint a mesekiállítás is a Vigadó nyitvatartási idejében látogatható. Előzetes bejelentkezés telefonon: 59/328–083/1-es mellék, 30/376-0220.

 

 
Római Katolikus templom
Deák F. u. 19.
 

SM@PPRA fel!

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Cím: Kisújszállás Önkormányzat
Telefon: +36 87 446 250
Telefax: +36 87 799 102
E-mail: info@smapp.hu

Ügyfélfogadás rendje:
Hétfő: 8-12 és 13-15 óra
Szerda: 8-12 és 13-15 óra
Péntek: 8-12 óra

Kisújszállás Önkormányzat