Értéktár elemei

Fordított kása


Fordított kása

Kölesételek Kisújszálláson - fordított kása
Ez az étel az, amelyről a pásztornóta úgy szól: „Úgy jóllakok fordított kásával, mint geróf tekenyős-bíkával.”

Hozzávalók (10-12 főre):
• 5 kg hántolt köles
• 50 dkg vöröshagyma
• 50 dkg füstölt szalonna
• 25 dkg házi sonka, vagy bacon szalonna
• Ízlés szerint: őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika.

Készítése nagyon hasonlít a slambuc készítésmódjához, annyi különbséggel, hogy nem kell felaprítani, s nem kell hozzá krumplit adni. Főzésnél nem kell belőle sajnálni a zsírozót, de túlzsírozni sem szabad. Forgatni nem lehet, de gyakran kell kavargatni, hogy oda ne égjen.

Forrás: Dr. Béres András, Pásztorkonyha – pásztorételek, 1986, Debrecen

Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek